mandag 10. mai 2010

Demokrati, ytringsfrihet og rom for debatt


Menneskenes personlige frihet er muligens det viktigste kjennetegnet i et moderne samfunn.
Vi som bor i Norge er en del av et moderne samfunn. For oss er det naturlig å ha ytringsfrihet, demokrati og rett til å gjøre egne valg. De fleste av oss sier hva vi mener. Jeg mener det burde være slik over alt, men det er det ikke. Det er mange land som ikke har ytringsfrihet. I grunnloven vår står det at ytringsfriheten «bør finne sted». Vi burde kunne få ytre vår mening, men i enkelte tilfeller bør vi tie? Det er jo sant. Om jeg mener genseren til ei venninne er stygg, så sier jeg ikke det.

Et demokratisk land = Et land der alle myndige innbyggere fritt kan velge de som skal styre landet i en viss periode, og hvor dehar mulighet til å avsette dem dersom de handler mot folkets vilje.
To hovedprinsipp for demokrati:
- Den myndige befolkningen velger sine ledere.
- Politiske saker blir diskutert åpent i et offentlig rom der makthaverne og befolkningen møttes for å ytre seg og lytte til andre argumenter.
I et moderne demokrati er det viktigste av disse at alle myndige personer i landet kan delta ved valg, men begge prinsippene er viktige for at demokratiet skal kunne fungere.
I et demokrati spiller også mediene store roller ved å:
- informere oss om det som foregår i maktapparatet
- formidle grunnleggende kunnskap slik at vi er i stand til å delta i debatten
- i seg selv være en del av det offentlige rommet

Borgerlig offentlighet går ut på at vi har en fri offentlighet der folket og makten kan møtes i debatt.
Filosofen og sosiologen Habermas skiller mellom det private og offentlige rommet. I det private skal folket slappe av med venner og familie.
Stortinget er den formelle møteplassen for debatt. En annen møteplass er nettet. Her kan alle som vil være med på diskutere hva som helst. Jeg syns det er bra at vi i samfunnet også kan diskutere saker oss imellom. Dette kan føre til å flere, både unge og voksne, engasjerer seg mer i politikken. Det er ganske viktig for å få samfunnet til å fungere.

2 kommentarer:

  1. Bra og enkel fremstilling av temaet. Du reflekterer med egne ord og viser til fagstoffet.

    SvarSlett
  2. Bra innlegg, her har du velgt flere av temaene fra boka og fått med det viktigste fra alle.

    SvarSlett