fredag 30. april 2010

Oppgave 4: Bree og Orsons kjønnsroller.

Dramaserien Frustrerte Fruer dreier seg først og fremst om fire kvinner som bor i Wisteria Lane. De fire kvinnene er vidt forskjellige.
En av disse kvinnene er Bree som er gift med Orson. Hun er en selvstendig og vellykket kvinne. Hun vet hva hun vil og gjør det hun må for å oppnå det. Hun har et tilsynelatende perfekt liv, og det er det hun vil har vennene hennes skal tro. Hun vil ikke at ekteskapsproblemer og lignende skal komme fram i lyset.
Orson er en mann med mange av de samme interessene som Bree, men er ikke like opptatt av at alt skal se perfekt ut. Han vil heller prøve å løse det. Det er Orson som kjemper for ekteskapet og husholdet. Bree viser liten interesse får å få det til å fungere.
Bree har et eget, vellykket catering-firma. Orson mistet jobben sin som tannlege og fikk jobb hos i Bree av medlidenhet. Bree er altså Orsons sjef. Dette bryter litt med kjønnsrollene. Som regel er det menn vi ser i sjefsstillinger. Det er mennene som «skal ha all makt» og «sitte på toppen». Men her er det en kvinne, og hennes mann jobber under henne. Utenom arbeidet er det også Bree som har all makten. Hun hører ikke på hva Orson mener og sier. Hun gjør heller det hun mener er best. Med dette ser vi at kjønnsrollene er byttet mye om på. Før i tiden var det kvinnenes meninger som ble undertrykt.
Som kvinnene ofte gjorde før i tiden, føler Orson seg undertrykt og maktesløs. Når Bree vil skilles presser han henne til å bli hos ham. Han truer med å melde henne til politiet for noe hun har gjort galt. På denne måten har han mye makt over Bree, som mot sin vilje må finne seg i å bo sammen med Orson.
Ettersom Bree er sjef i catering-firmaet, er hun en travel forretningskvinne. Hun er ofte sent hjemme fra møter, og da er det Orson som står over komfyren. Det hender også vi ser at han vasker huset og lignende. Som oftest er det kvinnene vi ser i disse situasjonene, til tross for at samfunnet blir mer og mer likestilt.
Etterhvert innleder Bree en affære med en annen mann. Når vi ser dette på TV er det ofte motsatt; Mannen bedrar kvinnen.

I dette klippet ser vi Bree og Orson ute sammen for første gang på lenge. Vi kan se hvordan Bree "sjefer" over sin ektemann.

Å tilhøre et felleskap


Gruppetilhørighet er å høre til et fellesskap med andre mennesker som vi har noe til felles med.
Gamere kan samles i en gruppe, jevnaldrene kan samles i en gruppe og unge foreldre kan samles i en gruppe. Dette skjer nok ganske automatisk. Vi søker både bevisst og ubevisst de som har for eksempel sammen interesser som oss, rett og slett fordi vi finner dem interessante. En jente på 16 år vil nok heller være sammen med noen på sin egen alder framfor en jente på 8 år.
En subkultur er en liten gruppe innenfor en større kultur. I en subkultur kan det være mennesker med spesielle særtekk og som identifiserer seg med hverandre. Disser særtrekkene trenger ikke være synlige, men likheter som først kommer frem når de forteller om det.

onsdag 28. april 2010

TV 10 år fram i tid

Om 10 år kommer vi til å ligge på gulvet se yndlingsseriene våre i taket. Taket vil være dekket at en stor 3D-skjerm med surround lyd som kommer rett ut fra bildet. For eksempel vil motorlyden kommer fra den kanten av bildet hvor bilen er.
Fjernkontrollen vil ha touch- og talefunksjon og kan også brukes som mobiltelefon og kamera.

Endelig kan vi se TV og ligge godt samtidig!